100 anys fent vi.
Centenari de la Cooperativa Falset-Marçà (1912-2012)
Aquest llibre recull els 100 anys d’història de les cooperatives de Marçà i Falset fusionades en una única cooperativa el 1999. Ha estat escrit pels següents autors (per ordre alfabètic): Pere Audí, Fede Cortés, Miquel Maria Ferré, Toni Orensanz, Marta Pellejà, Neus Rofes, Maria Jesús Soldevila, Jordi Soldevila i Jaume Teixidó que, a més d’escriure un capítol, ha estat el coordinador de tota l’obra. El llibre està profusament il·lustrat amb fotografies i documentació escanejada.
VV.AA. 100 anys fent vi. Centenari de la Cooperativa Falset-Marçà (1912-2012). Falset: Cooperativa Falset-Marçà – Arxiu Comarcal del Priorat, 2013.
________________________________________
‘El Porvenir’ 1916-1936: Vint anys de cooperativisme obrer a Falset
A partir de l’escassa informació disponible, la major part de la qual li deixà al Toni Orensanz el seu avi Amadeu Pi, en aquest treball s’intenta analitzar el paper que va jugar a la societat falsetana la cooperativa obrera El Porvenir. La tesi que es planteja és que fou el gressol, o si més no el punt de trobada, de tots els líders de l’esquerra falsetana: anarquistes, republicans esquerranosos, comunistes,…
Audí Ferrer, Pere. ‘El Porvenir’ 1916-1936: Vint anys de cooperativisme obrer a Falset. Reus: Carrutxa, 2004.
________________________________________
Quan a Falset es construïen les escoles
A Falset, com en tants i tants llocs, les escoles estaven ubicades en locals que no podien rebre tal nom. I al 1909 decidiren fer-ne unes de noves. El resultat deixà tothom bocabat. Però també els problemes que la seva construcció va comportar. El text és una versió un xic ampliada de la xerrada que vaig pronunciar al C.E.I.P Antoni Vilanova, ubicat a l’edifici que es va construir aleshores, amb motiu de la commeració de la seva inauguració.
Audí Ferrer, Pere. Quan a Falset es construïen les escoles … (Publicació commemorativa de la inauguració de l’edifici escolar). Falset: Arxiu Comarcal del Priorat, C.E.I.P. Antoni Vilanova,C.E.F., 2007.
__________________________________
Joaquim Llorens Abelló
Joaquim Llorens, autodidacta, anarquista als anys 20, cooperativista, alcalde de Falset durant la II República, líder d’ERC i odiat pels anarquistes durant aquest període i mort a l’exili mexicà és un d’aquells personatges polèmics i singulars que van poblar el Priorat. El llibre el vaig escriure amb el Toni Orensanz.
Audí, P; Orensanz, T. Joaquim Llorens Abelló. Barcelona: Fundació Roca i Galés (Col·lecció Cooperativistes Catallans, núm11), 2008.
__________________________________
Cooperativistes, anarquistes i capellans al Priorat (1910-1923)
Devant la situació en la que es trobaven els sectors populars, aquests van elaborar diferents alternatives. En aquest treballa s’analitza el paper que jugaren les cooperatives de consum així com l’evolució de les societats obreres, primer més o menys vinculades al socialisme reusenc i, a partir de 1917, aproximadament, a la CNT. També s’analitza el paper que intentaren jugar els sectors d’ordre amb alternatives vinculades amb l’església.
Audí Ferrer, Pere. Cooperativistes, anarquistes i capellans al Priorat (1910-1923). Torroja-Faslet: Centre Cultural i Recreativa La Unió-Arxiu Comarcal del Priorat, 2010.
__________________________________
La propietat i la gestió de l’aigua a Falset (1922-1961)
Breu història d’una cooperativa d’aigües que pretenia bastar d’aigua a la població i que va acabar suministrant-ne a una minoría, els sectors més benestants. Quan el primer ajuntament de la II República la va voler municipalitzar, es van fer palesos els límits de les concessions a les qual aquests sectors estaven disposats. Finalment s’acabaria municipalitzant però molts anys després.
VV.AA. La propietat i la gestió de l’aigua a Falset (1922-1961). Falset: Ajuntament de Falset-Arxiu Comarcal del Priorat, 2012.
Joaquim Blanch: anarquista, poeta i prioratí
Al 1908 la impremta Bassa de Móra d’Ebre publicava un llibret de poemes escrit per Joaquim Blanch, paleta, poeta i anarquista del Masroig. El títol ja ens dóna algunes pistes sobre el caire abrandat del seu contingut: Rayos y Truenos. Si en aquella època ja era difícil viure amb el sou d’un treballador, si ja era difícil que un treballador sabés de llegir i escriure, més difícil, gairebé impensable, esdevé el fet que un treballador, un paleta, publiqués un llibre de poemes. Vaig conèixer l’obreta gràcies a la notícia que me’n va donar Cristina Beltran del Masroig. Ella, al seu torn, l’havia trobat a unes golfes de casa de la seva àvia. El 2010 l’entitat cultural de Reus Carrutxa en féu una edició facsímil de la qual vaig fer l’estudi introductori. A l’apartat d’articles en podeu trobar un dedicat a aquest curiós personatge.
________________________________________________________________________________
La presó del castell de Falset: una mica d’història
El desembre del 2012 es va instal·lar una placa al Castell del Vi de Falset, nom amb el que es coneix actualment la construcció que des d’època medieval corona la localitat. El motiu era fer avinent que en una part d’aquell indret havia existit una presó, el record de la qual semblava haver-se perdut. Amb motiu d’aquesta recuperació es va editar un opuscle, en la redacció del qual vaig col·laborar, en el qual es fa un petit recorregut per la història de la presó. No hi ha dubte que el tema dona per més i podria ser el motiu d’un estudi molt més detallat.
Tot plegat va ser iniciativa de l’Associació de Víctimes de la Repressió Franquista a Tarragona (AVRFT), associació de la qual no en sóc membre però amb la qual sempre estic disposat a col·laborar. Podeu trobar més informació de l’associació al pdf que adjunto.
Placa instal·lada
Sobre l’AVRFT: Qui Som i Què Fem