Articles

Els documents estan en format PDF. Quan aparegui el ditet, cliqueu alli i us els podreu descarregar.

El contingut d’aquests articles el podeu trobar ampliat, en alguns casos, al meu llibre Cooperativistes, anarquistes i capellans al Priorat (1910-1923) del qual trobareu informació a l’apartat de llibres.

 

Trens que mai van córrer pel Priorat

A finals del s.XIX tot semblava possible i es van fer propostes molt agosarades pe projectes ferroviaris que afectaven la comarca. Tanmateix, res es va acabar fent.

http://www.segle21.cat/historia/trens-que-mai-van-correr-pel-priorat-i/

http://www.segle21.cat/historia/trens-que-mai-correr-pel-priorat-ii//

 _______________

Els Violets

Des de finals del s.XIX fins ben entrat el XX uns comerciants francesos anomenats popularment Violets compraren quantitats importants de vi, mistela… Però, ¿qui eren els Violets? Us en podeu fer una idea aquí:

els Violet

 _______________

El transport del vi a finals del s.XIX

El vi del Priorat es va vendre i molt bé durant alguns anys de finals del XIX. Abans de l’arribada del ferrocarril el transport es feia en carros, mules…. Una petita aproximació al tema clicant l’enllaç.

transport vi

 _______________

La visió de la dona a principis del s.XX

Quin paper se li atorgava a la dona a principis del XX? Una petita aproximació al tema a partir, bàsicament, de la premsa de l’època.

paper de la dona 1

 

_______________

Trets i punyalades al Priorat a finals del s.XIX

Unes quantes notícies i alguna reflexió sobre el tema la podeu trobar aquí:

delin

 _______________

L’acció de la Mancomunitat de Catalunya al Priorat

El 2014 va fer cent anys de la creació de la Mancomunitat, la primera institució autonòmica (amb totes les limitacions que hi vulgueu trobar) de què va disposar Catalunya en temps moderns. En aquest articlet presento, sense voluntat de ser exhaustiu, algunes notícies de l’activitat de la institució que he anat trobant durant els anys que porto investigant.

mancomunitat

 _______________

Vicens Estrem o l’inici del catalanisme al Priorat

Potser algun dia algú amb possibilitats de fer-ho es decideixi per fer un diccionari de personatges que han format part del Priorat i de la seva història. De fato n’hi ha de sobres. Podem ser quatre gats, podem haver estat durant segles a una mena de racó de món, però hi ha, hi havia i, espero, hi haurà persones molt interessants que han viscut aquí i que hi han deixat la seva empremta. Un dels que no podria faltar en aquest hipotètic diccionari seria Vicens Estrem, pare de Salvador Estrem. Una molt curta aproximació a la seva figura la podeu trobar a l’article que em van publicar a Lo Violí. Per si algú el vol citar poso la referència sencera.

vicens estrem

Audí Ferrer, Pere. “Un prioratí catalanista de soca-rel: Vicenç Estrem”. A: Lo ViOlí. Revista cultural del Prioratí, núm. 15. Falset: Centre d’Estudis Prioratins i Arxiu Comarcal del Priorat, 1r semestre 2013. Pàg. 24-26.

 _______________

L’any passat va fer cent anys de la creació de la Mancomunitat de Catalunya. Sobre el tema s’ha escrit molt. Ara bé, he pensat que, ja que estic col·laborant en un parell de projectes per commemorar l’aniversari, estaria bé que pengés el que he trobat de l’acció de la Mancomunitat al Priorat que mai he estudiat. Ara bé, durant els anys que porto investigant sobre la història de la comarca m’he trobat referències a la seva obra. I les he anat fotografiant. El que trobareu al pdf són exemples de la seva acció sense cap ànim d’exhaustivitat.

Mancomunitat al Priorat

_______________

Diputats provincials prioratins durant la Restauració

A l’enllaç que segueix podeu trobar aquest article que va sortir publicat a la revista Bolduc que edita l’Arxiu General de la Diputació de Tarragona. Està al número 12, corresponent al segon semestre de 2012. Us podreu descarregar el pdf.

http://www.dipta.cat/ca/bolduc

_______________

Apunts per a Prioritat: pagesia i patrimoni cooperatiu entre 1876 i 1923

Bé, una foto de la xerrada que vaig pronunciar el dissabte 19 d’abril en el marc de la 2a Fira de cooperatives del Priorat. El títol no és el mateix que hi havia al programa però m’agrada molt més aquest i reflecteix millor, em sembla, el contingut de la xerrada. La foto és de Ruth Troyano. Gràcies, Ruth.

xerrada_______________

La CNT s’expansiona pel Priorat

Al Priorat la CNT conegué un creixement fortíssim a partir de 1918. En aquest article es presenten les primeres conclusions del meu treball de recerca sobre el tema.

Audí Ferrer, Pere. “Les primeres passes de la CNT al Priorat”. Lo Violí. Revista Cultural del Priorat. Torroja del Priorat: Centre d’Estudis del Priorat, núm.2, 2n semestre 2006, pp.4-6.

Inici CNT

_______________

Joaquim Blanch: poeta i anarquista

Al Priorat ja abans de l’expansió de la CNT hi havia anarquistes. Un d’ells, Joaquim Blanch del Masroig, arribà a fer-se editar un llibre de poemes al 1908. L’article que segueix recull allò que he pogut esbrinar sobre aquest curiós personatge.

Joaquim Blanch

_______________

Esteve Vendrell: oblidat entre els oblidats

Esteve Vendrell, mestre i dirigent obrer, és un d’aquells personatges oblidats que jugaren, pel que sembla, un paper molt important en el desenvolupament del moviment obrer al Priorat.

Esteve Vendrell

_______________

Un mecanisme de defensa de les classes populars: el cooperativisme de consum

Moltes foren les cooperatives obreres de consum que es crearen a començaments del s.XX. A la Serra d’Almos ja al 1904 se’n creà una i, darrera la seva creació, trobem Cristòbal Litran, personatge vinculat a la maçoneria i a Ferrer i Guàrdia.

Audí Ferrer, Pere. “La Casa del Pueblo, una part de la història de la Serra d’Almos”. Cooperació Catalana. Barcelona: Fundació Roca i Galès, núm.292, octubre 2006, pp.18-21.

Cooperativa Serra d’Almos

_______________

L’alternativa dels sectors d’ordre

Les forces d’ordre no restaren inactives davant del procés d’organització dels sectors populars. Al Molar organitzaren un Centre Obrer Tradicionalista que, a més de donar els serveis cooperatius, actuà com a organització local del Tradicionalisme.

Audí Ferrer, Pere. “Creació i Objectius del Centro Obrero Tradicionalista del Molar”. Lo Violí. Revista Cultural del Priorat. Torroja del Priorat: Centre d’Estudis del Priorat, núm.5, 1r trimestre 2008, pp.23-25.

Centre Obrer Tradicionalista

_______________

Un episodi de contaminació a principis del segle XX

El medi ambient ens preocupa i això ja fa temps que és així. Aquest és el cas d’uns propietaris de Bellmunt amoïnats, al 1914, per un polsim grisós que cobria les seves plantes.

Quan el vi de Bellmunt

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: