Em dic Pere Audí Ferrer. Sóc mestre de Primària i des de l’any 2000 estic treballant sobre la història de Falset i la seva comarca, el Priorat. M’he centrat, fins ara, en el període que va de 1910 a 1923, aproximadament. És a dir, el període de la crisi final de la Restauració.

Fou un període en què floriren moltes iniciatives per a intentar posar remei a la trista situació dels sectors populars. Així nasqueren moltes cooperatives obreres de consum, cooperatives de producció, alternatives de cooperativisme catòlic. Alhora, l’anarquisme com a filosofia i concepció de lluita s’escampà per la comarca com ho féu per gran part de Catalunya.

Des del 2013 he començat a treballar en la història del Priorat abans de la fil·loxera.

El propòsit d’aquest bloc és donar a conèixer els meus treballs i, sobre tot, posar a l’abast de tothom articles apareguts en revistes la majoria de caire local que sovint són poc conegudes i de reduïda difusió. Cada article porta la informació per a ser citat si algú troba quelcom interessant i el vol utilitzar. Com no tinc gaire temps, els aniré penjant de mica en mica. També hi podreu anar trobant les novetats bibliogràfiques que apareguin relacionades amb la història de la comarca, comentaris d’algun llibre que no sigui novetat però que sigui interessant,…

Evidentment, agrairé qualsevol comentari i/o rectificació. Que aprofiti.

Fou una època de grans diferències socials que es manifestaven en totes les ocasions.

2 Responses to

 1. Miguel Tatay ha dit:

  He leído con interés el articulo sobre el inicio de la CNT en Falset hacia 1914. Me parece que dejas clara la idea de cómo se extiende geográficamente el asentamiento del anarquismo/sindicalismo en esta comarca del Priorat.
  ¿Podrías añadir datos concretos sobre, por ejemplo, el aumento en el número de afiliaciones a CNT en la comarca?
  Por otro lado, me gusta tu estilo. Con tus comentarios personales conviertes tu artículo en algo más cercano y agradable para leer.
  Por último, leer sobre estos temas me ha despertado mi adormilada experiencia durante mi juventud sindicalista pues estuve afiliado a la CNT en el sindicato de la Enseñanza en Barcelona en los 70-80
  Toda una experiencia¡¡¡¡
  Voy a leer el resto de tus artículos.

 2. Des del coneixercatalunya.blogspot.com començàvem l’any 2015 amb el propòsit de recuperar – fins on sigui possible – la memòria de les escoles anteriors al que anomeno segon feixisme ( Dictadura del general Franco ); per fer-vos pensar, en el curt període la II República Española s’obrien a Catalunya més de 16.000 centres, alguns tenen avui altres destinacions, públiques o privades, altres continuen servint al fi que els feia construir, i alguns son hores ara, només un trist record.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: